miercuri, 12 iunie 2013

Aristocats Bistro

Aristocats Bistro nu este un loc tocmai obișnuit, și, deși acesta este tocmai motivul pentru care am ales să-l vizitez, chiar nu am avut idee ce mă aștepta, de fapt, până nu am ajuns acolo. M-am întâlnit seara la ora 5 cu Maria – managerul – care se află acolo mai tot timpul și e în stare să îți ofere orice îți dorești, doar doar să te simți ca acasă.

M-am gândit “ok, peste tot se încearcă să se creeze o atmosfera de relaxare”, însă vă spun sincer că la Aristocats e mult  mai mult de atât. “Aici, dacă vrei să stai desculț nu te oprește nimeni; vrei să stai întins pe canapea? Ok! Ești liber să faci asta. Vrei să ieși la o țigară pe balcon? Te rog, dar ia și pătura cu tine să nu îți fie rece”. Fără îndoială, când ești primit cu așa o căldură, nu ai cum să nu te simți ca acasă.

Aflată pe strada Teodor Ștefănescu la numărul 1, casa care găzduiește Aristocats Bistro este o frumoasă casă veche cu etaj, în care veți găsi la parter zona de zi, cu două salonașe – English Breakfast (cu canapele și fotolii în care poți să îți savurezi cafeaua sau ceaiul și să te bucuri de minunatele brioșe făcute chiar de Maria!) și “Bucătăria bunicii” decorată în spiritul relaxării, cu dulăpioare, tablouri, pe rafturi gem și dulcețuri făcute în casă (tot numai și numai bunătăți! cu ingrediente naturale). Mie, acel salonaș, cel în care am și povestit cu Maria îmi amintea de sentimentul pe care îl aveam când eram la bunici și dimineața, imediat ce am făcut ochi, mergeam în bucătăria care mirosea a cafea, omleta și fructe proaspete. Aproape că pot și acum să simt mirosul de aer proaspăt, ceai și cafea, iar imaginea bunicii îndemnându-mă să mă așez la masa plină cu bunătăți este încă foarte clara în mintea mea. La etaj (zona de după amiază) puteți să luați loc în salonașul “5 o’clock tea” sau în salonul dedicat meselor în familie – salonul “family” -  urmat de camera cu jocuri “pentru copiii mari”. :) Imediat ce urcați scările, dați de micul boutique cu obiecte hand-made, ceainice, cănițe, bijuterii și tot felul de alte obiecte de décor, care mai de care mai simpatice.

Dintotdeauna, Maria și-a dorit să aibă o ceainărie, așa că a început în Râmnicu Vâlcea împreună cu prietena ei. Se numea “Chez Marie”, deoarece amândouă poartă numele de Maria, dar sunt și mari iubitoare de pisici (ceea ce se poate observa și la Aristocats) – Marie fiind numele pisicii prietenei sale. După aproximativ un an și jumătate s-au mutat în București, însă nu și-au putut păstra numele, datorită faptului că s-ar fi creat confuzii. Totuși, au păstrat tema și au devenit Aristocats – însăși casa având un aer de profunzime și tradiționalism.

“Eu nu sunt foarte sociabila, decât în locurile în care mă simt ca acasă, în locurile familiare, unde mă simt confortabil” și tocmai de aceea, atmosfera de la Aristocats este absolut minunată, te simți relaxat și pierzi șirul orelor care trec, fie pentru că te joci, fie pentru că citești o carte sau te uiți pe fereastră în timp ce bei un ceai sau o cafea.

Aristocats obișnuia să aibă un meniu fix, însă Maria aduce mereu câte ceva nou, gătește ceva nou, face o altă prăjitura în fiecare zi, schimbă rețetele constant, așa că, de fiecare dată când mergi acolo vei mânca altceva. Nu trebuie decât să întrebi “Ce aveți bun astăzi?” și o să primești o listă impresionantă de prăjiturele, torturi, tarte și tot felul de alte bunătăți pe care Maria le pregătește cu pasiune și dăruire. De îndată ce ai pășit pe ușă simți ce rol important are implicarea și faptul că tot ceea ce fac acolo este făcut cu dragoste, pentru noi – clienții – și de ce nu (!?) prietenii Aristocats. Se promovează ideea de socializare, de prietenie și de bună-stare într-un mediu decorat cu gust, mereu îmbunătățit – fiecare obiect ajunge la locul lui mai devreme sau mai târziu.

Inspirația a venit din cartea “Confesiunile unui cafegiu” de Gheorghe Florescu, carte pe care Maria o adoră și care i-a inspirat parțial pasiunea pentru a avea o locație deosebită, dar familiară, în care să poți să te simți exact ca la tine acasă. Au o cafea minunata și niște ceaiuri deosebite, pe care chiar nu are sens să încerc să le descriu, ci vă încurajez să mergeți să le savurați. :) De asemenea, evenimentele pe care ei le organizează sunt mereu un succes și merită să participați, să cunoașteți oameni frumoși și interesanți. Au seri de lectură, expoziții, se pot organiza tot felul de petreceri și sunt deschiși la orice vă trece prin cap. :) Nu uitați de prăjiturile home-made (absolut delicioase) pe care le puteți comanda pentru ocazii speciale sau pur și simplu - de poftă! :)

Vă recomand cu mare drag Aristocats Bistro, un loc atât de special de care se ocupă persoane deosebite, care depun atât de multă muncă și efort pentru ca oricine ajunge acolo să plece mulțumit și să își dorească să se întoarcă. Odată ce o întâlnești pe Maria înțelegi cât de mult contează pasiunea și ce înseamnă să faci ceea ce îți place. Chipul ei expresiv și sentimentul pe care l-am avut în timp ce îi ascultam povestea m-a trimis înapoi, în timp și spațiu, în Câmpulung, acasă la mine – la New Look – unde, dacă o asculți pe mama simți exact același lucru.

Încă o dată, mă înclin respectuos în fața celor care creează locații speciale, nu doar prin design, ci și prin atmosferă, prin implicarea emoțională, psihologică în acel loc – pentru că poți să îi înțelegi mergând acolo, pentru că îi reprezintă. Norocoși suntem noi, aceia care avem acces la o mică parte din sufletul lor.

Îi mulțumesc mult Mariei pentru că și-a făcut timp să povestească despre Aristocats Bistro și pentru minunatul ceai Italian Panacota pe care l-am savurat alături de un tort Creme brulée cu portocale şi liqueur de migdale (yummy!!!).

2 comentarii:

  1. Prima vizita in Aristocats a fost suficient pentru a ma face sa revin <3 Imi place totul: atmosfera, design-ul, muzica, servirea si ciocolata calda :) Recomand si eu acest local cu multa caldura! :)

    RăspundețiȘtergere