duminică, 30 iunie 2013

Camera din față

camera din fata, unde sa-mi beau cafeaua, blog, wheretohavecoffee


M-am trezit astăzi dimineață cu gândul că voi da fuga la Camera din față la un cappuccino și o rază veselă de soare. Imediat ce am făcut ochi și am văzut ploaia, am fost atât de dezamagită încât mi-am zis că mai bine aș adormi la loc și poate, când m-aș fi trezit din nou, va fi fost soare. Și… dacă tot am vrut să merg acolo, haideți să vă spun povestea acestui loc. :)

 cappuccino, camera din fata, unde sa-mi beau cafeaua, blog, wheretohavecoffee

“Noi, după o vârstă, avem ce povesti, devenim nostalgici” mi-a spus Paul Licșor, manager-ul Camerei din față. De multă vreme și-a dorit să aibă un loc în care nostalgiile să se simtă ca la ele acasa. Astfel, cu amintirea casei bunicilor în minte, dar mai ales a camerei ce dădea spre stradă (unde se primeau musafirii și unde se luau gustările) Paul, împreună cu Călin Goia a deschis acest loc minunat, nici cafenea sau ceainărie, nici butic – pe Mendeleev 22 – o cămăruță perfectă, comodă, plină cu tot felul de lucrușoare mărunte și vechi, ajunse în prezent parcă din alte epoci. Nici nu-i de mirare că, doar intrând acolo, te cuprind propriile nostalgii (oricât de tânăr sau în vârstă ai fi).

camera din fata, unde sa-mi beau cafeaua, blog, wheretohavecoffee
În Decembrie 2011, cautând cadouri, Paul a ajuns în centrul vechi al Bucureștiului, unde l-a întâlnit pe domnul Mihail Florescu – pasionat de cafea – dar și un mare story-teller (după cum am auzit) cu care a povestit despre cafea și de la care a învâțat tot ce trebuia să știe: care este cea mai buna cafea, de unde trebuie cumparată, cum trebuie prelucrată și cum trebuie servită. Astfel, acesta a devenit chiar furnizorul Camerei din față, același furnizor de cafea al Casei Regale. Brand-ul se numește Leonard Caffe și distribuie cafea de cea mai bună calitate, diverse tipuri din toate colțurile lumii, cu arome mai mult decât surprinzătoare. (Pont: chiar de la Camera din față puteți să achiziționați cafea pentru acasă!)

camera din fata, unde sa-mi beau cafeaua, blog, wheretohavecoffee 
Așadar, pasiunea pentru cafea i-a fost insuflată lui Paul de către acest domn, specialist în ale cafelei și, dacă sunteti și voi pasionați, vă încurajez să mergeți să puneți întrebări, pentru că vi se va răspunde cu mult drag: „Ceaiul și cafeaua sunt ca femeile: trebuie să investești timp, să stai, să le povestești și să depui efort ca să le cucerești. Altfel, degeaba o faci. Așa și cu cafeaua, pentru a fi de calitate trebuie să faci totul ca la carte.”


Eu am aflat, spre exemplu, pașii ce trebuie parcurși pentru a servi un espresso ca la carte:

  • Alegerea amestecului optim de cafea (robusta și arabica – în diferite proporții)
  •  Prăjirea
  • Reglarea râșniței
  • Râșnirea
  • Curățarea și reglarea espressor-ului (este foarte important ca sita să fie calda deja) 
  • 25-30 ml apă care trebuie să curgă în maxim 25 sec 
  • În final, culoarea cafelei trebuie să fie ca aceea a unei alune prăjite.
camera din fata, unde sa-mi beau cafeaua, blog, wheretohavecoffee
În plus, acum știu faptul că un cappuccino nu are „spumă” de lapte - „Spuma e în baie, în cadă! În cappuccino avem cremă de lapte!”. La Camera din față, cafeaua prăjita de mai mult de 5 zile este trimisă înapoi, deoarece este important ca ea să fie mereu proaspătă atunci când se servește.
camera din fata, unde sa-mi beau cafeaua, blog, wheretohavecoffee 
Știați că pretul cafelei de pe plantație până când ajunge în cană este mai mare decat prețul cocainei ?!

Camera din față se mândrește cu 6-7 feluri de pregătire a cafelei, 150 tipuri de ceai (produs în Germania), cocktail-uri de cafea și tot felul de bunătăți făcute în casă: prăjituri, înghețată, sorbet, dulceață, gem, siropuri de diverse tipuri. (De încercat: Borghetti – lichior de cafea și Matcha – un ceai japonez pulbere care se pregătește într-un mod special |o minunăție|). 

 camera din fata, unde sa-mi beau cafeaua, blog, wheretohavecoffee

În ceea ce privește evenimentele, mi s-a spus că se pregătesc o serie de surprize. Vor avea și un magazin online, un depozit cu show-room și, pentru cei din Ploiești – aceasta o să fie o veste foarte bună – se va deschide o Camera din față și acolo (în sistem franciza).

camera din fata, unde sa-mi beau cafeaua, blog, wheretohavecoffee
Desigur, locația decorată cu mult bun-gust a fost aleasă special, datorită faptului că era necesar să existe o cameră care dă în stradă, iar design-ul aparține echipei – atmosfera fiind, în mare parte, creată tocmai din tot felul de lucruri mărunte.
 Unde în București mai auzi Beatles la 10 dimineața și Edith Piaf vreo două ore pe la prânz?!” – ce-i drept… nicăieri. camera din fata, unde sa-mi beau cafeaua, blog, wheretohavecoffee Deci, dacă aveți poftă de muzică interbelică, acesta e locul perfect. Mesele de afara, de pe trotuarul din fața camerei sunt niște mașini de cusut, de fapt, tot mobilierul îți amintește de casa bunicilor, iar aerul vintage îi dă o notă de căldură și familiaritate. Când spun vintage, mă refer la sensul clasic, nu la cel care este vehiculat astăzi, dus la extrem și care aproape ca nu mai are nimic în comun cu sensul inițial.







Totul inspiră naturalețe. Camera din față este cu adevărat o oază de profunzime și spirit al unui trecut bogat în agitația Bucureștiului de astăzi.

camera din fata, unde sa-mi beau cafeaua, blog, wheretohavecoffee

camera din fata, unde sa-mi beau cafeaua, blog, wheretohavecoffee

Multumesc mult domnului Paul Licșor pentru timpul acordat și ii urez Camerei din față o istorie cât mai bogată și multe zile aromate! :) 

Vă recomand acest loc cu mult drag și vă spun sincer: aici am băut cel mai bun cappuccino ever! (fără pic de zahăr!!!)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu