duminică, 3 noiembrie 2013

Urbanesc



“Mântuleasa colț cu Luchian” – ce loc care să surprindă mai bine atmosfera orașului se putea găsi?! Urbanesc este reprezentantul unei întregi culturi în care spiritul urban este pus pe primul loc, în care arta se strecoară în existenta zilnică și devine parte din permanent, devine un necesar și un lucru fără de care omul contemporan nu mai poate trăi. Conceptul Urbanesc se bazează tocmai pe acest lucru, pe a evidenția frumosul și febrilitatea atmosferei citadine – omul urban simțind nevoia să se desfășoare și să se exprime liber.


   

În oraș, timpul are o viteză uluitoare așa că uneori este aproape imposibil chiar să te oprești să te gândești. Suntem înconjurați constant de mișcare, de culori, de sunete și de diversitate, dar suntem aproape mereu prea ocupați să apreciem acest lucru care poate deveni „obositor”. Această „avalanșă” de informații pare să supuna la un stres psihologic major care ne face să uităm de farmecul orașului, însă la Urbanesc găsim acea familiaritate de care avem nevoie pentru a lua o pauză, o familiaritate exprimată prin acele elemente care redau frumusețea și ineditul culturii urbane și ne ajută să ne amintim cât de multe lucruri trec pe lângă noi neobservate.
 

Urbanesc trebuia sa fie un concept-store care să susțină designerii români (ale căror creații au acel ceva care te face să te simți parte dintr-o societate multiculturală), însă s-a dovedit a fi mai mult de atât. Găzduit de o casă absolut superbă, veți găsi acolo: un concept-store , partea de restaurant și mansarda pentru evenimente. Astfel, dacă mergi să cumperi un cadou, poți să te oprești să iei o gustare, iar dacă ești norocos și ajungi acolo miercuri seara poți să prinzi chiar și un film!


De asemenea, Urbanesc este child-friendly (are un spațiu de joacă destinat copiilor), nu se fumează (dar nu vă faceți griji! există o terasă pe care puteți ieși) și are un meniu foarte sănătos, folosind numai ingrediente de calitate (chiar și pentru vegetarieni). Deși nu au un meniu foarte vast, veți descoperi că au o serie de dish-uri mai speciale, meniuri pentru copii, iar de luni până vineri la orele prânzului aveți 15% reducere la meniul à la carte. 

  





Cine se ocupă de Urbanesc? Întregul concept a fost gândit de o echipă de oameni tineri, pricepuți în ale frumosului și în organizarea evenimentelor (Alex Olteanu fiind organizator al Festivalului de Film Documentar „One World Romania”) care și-au dorit foarte mult să sprijine design-ul românesc de orice tip și care apoi și-au extins activitatea. 

 

Design-ul întregii case a fost opera lor și a fost gândit ca o locație în care să poată fi desfășurate mai multe activități în același timp (concordant cu spiritul urban, nu credeți?! :)) și care să își permită să găzduiască expoziții, workshop-uri, concerte și bineînțeles, proiecții de film (by the way, participarea este gratuită!).


Ce mi-a placut la Urbanesc? Mi-a plăcut faptul că am simțit că mă aflu în mijlocul orașului, există o îmbinare minunata a noului (design urban) cu vechiul (casa veche într-un cartier în care s-au făcut puține renovări și în care s-a păstrat o atmosferă de profunzime ce arareori poate fi dată de altceva decât de istorie) și conceptul special al meniului creat de Chef Doru Șerban. 


Puncte forte. Urbanesc este, așa cum l-am simțit eu, un loc de o finețe extraordinară fără a fi pretențios, un loc cald și vesel ce pune accent pe cultură și sănătate, încercând să aducă în prim-plan nevoia de artă în viața omului urban, de acceptare și îmbrățișare a diversității care îl înconjoară. E un loc care ne face să conștientizăm cât este de important mediul în care trăim și modul în care o facem. De asemenea, apreciez foarte mult faptul că este un loc ce sprijină artiștii români, fie ei designeri, fotografi, actori ș.a.m.d.,  însă și corporatiștii sunt bine veniți și găsesc aici un mediu propice atât muncii (întâlniri, proiecte, workshop-uri) cât și relaxării.

Dat fiind că Urbanesc are multe planuri de viitor (printre care și câteva concerte!) noi le urăm mult succes și sperăm să continue să reprezinte cu mândrie cultura urbană. Mulțumim Alex Olteanu pentru timpul acordat și o super cafea (încă un punct forte :))! Așteptăm cu nerabdare noutățile!

P.S. Ceea ce vedeți este o fereastră de sticlă încorporată în tavan, prin care trece lumina naturală! Isn’t that cool? :) 

 

 


 


More photos here: https://plus.google.com/photos/109163989488368490882/albums/5940559574339875985

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu