duminică, 26 mai 2013

Ceainaria Cinci sau... Ceai la cinci!

Astăzi vă voi povesti despre un loc foarte special și anume - Ceainăria Cinci. Acum ascult Radio Guerrilla și cântă de zor ”Love is all you need”, iar reacția mea la o astfel de melofie într-o zi însorită nu este nici de cum așa cum ar trebui să fie. (”trebuie” - cine o fi inventat cuvântul ăsta? ce i-o fi trecut prin minte?) Eu mă gândesc ”Mă înnebunește melodia asta. Dacă nu o schimbă, nu mai pot să scriu nimic.” Dar, thank god, au schimbat repertoriul.

Dacă nu știați asta deja, o să incep prin a vă spune că Ceainăria Cinci are povestea legată de cea a hostelului Doors Hostel. Acum aproximativ 3 ani, Diana (managerul) împreună cu câțiva prieteni s-a hotărât să deschidă un hostel, dar și o ceainărie într-o grădină mare în care oamenii să poată să stea în liniște, să se relaxeze și să se bucure de soare și aer curat. Probabil că, la fel ca și mine, vă întrebați De ce un hostel?. Ei bine, ”Pentru că mie îmi place mult să călătoresc singură și să colind tot felul de hosteluri. Acolo te întâlnești cu foarte multi oameni și afli cele mai bune tips-uri în legătură cu ceea ce merită văzut în locul în care ești.” Diana a și lucrat câteva luni într-un hostel în afara țării, așa că, atunci când s-a întors s-a hotărât să-și deschidă propria afacere.



Ceainăria Cinci se află în curtea hostelului - vara, iar iarna se mută în interior. Dat fiind faptul că se află oarecum ascunsă pe Strada Olimpului, între mai multe case vechi și deosebite, atmosfera este foarte intimă și familiară  - sentimentul seamănă cu cel pe care îl ai când îți vizitezi bunicii la țară. Lenevești în cortul în stil egiptean, pe care Diana și l-a dorit foarte mult pentru că îi amintește de călătoria în Egipt, savurezi un ceai, o cafea sau un minunat fresh de fructe, urmărești puii de pisică neastâmpărați - totul într-un spațiu cât se poate de zen. :)

Ceea ce mi se pare cu adevărat deosebit este faptul că e o locație multiculturală. Exista un freamăt și o activitate continua, turiști vin și pleacă și este foarte probabil ca, atunci când îți savurezi ceaiul, să te împrietenești cu cineva din celălalt colț al lumii. Pur și simplu ajungi să ai o stare de spirit specială, intri în contact cu oameni cu totul și cu totul diferiți, care mai de care mai interesant - amabilitatea și veselia fiind, la Ceainăria Cinci ”ca la ele acasă”.


De ce se numește Ceainăria Cinci? Povestea este una foarte amuzantă, la fel ca și cea a hostelului. ”Cinci”-ul îi amintește Dianei de un prieten din Moldova, care obișnuia să spună mereu: ”Dă-mi un cinci!” si să ridice mâna pentru a bate palma.
 
 Combinându-se și cu ideea de ceai care se bea la ora cinci, ceainăria și-a primit un nume numai bun, dar și ușor de reținut pentru toată lumea. Ba mai mult, dacă ai și fost acolo, chiar nu mai poți să îi uiți numele :). Doors Hostel-ul a devenit ”doors” atunci când, vopsind ușile casei (care, deși are 5 camere, are 19 uși!!!) și gândindu-se la un nume, Diana a avut un moment ”aha!” și ”Doors it is!”.

Ceainăria este cel mai adesea colindată de artiști, se organizează mereu evenimente și se poate observa din design-ul ales că ideea principală a fost să se creeze o atmosferă familiar-artistică. Tablouri, picturi, obiecte din toate colțurile lumii, căldură și veselie - Diana și prietenii ei ocupându-se de tot - renovarea întregii case, organizarea și design-ul. 

La început, când au deschis, ei își doreau să joace mereu teatru, în fiecare zi să aibă diverse roluri și să-și întâmpine clienții cu o temă anume și o atmosferă deosebită. Ce idee grozavă! Între timp, activitatea intensă și multitudinea de oameni ce vizitau ceainăria și hostelul le-a ocupat timpul și au fost nevoiți să renunțe la joc.

Aș putea să vă spun și mai multe lucruri despre Ceainăria Cinci, însă prefer să vă las să le descoperiți și să-mi povestiți cum a fost pentru voi să vă beți ceaiul acolo.

Îi mulțumesc Dianei că și-a făcut timp pentru mine și a încercat să-mi spună povestea, în timp ce telefonul îi suna încontinuu și avea o mulțime de oaspeți de care trebuia să aibă grijă. De abia aștept să prind o după masă liberă și caldă să mă ascund pentru câteva ore în Grădina de vară de la Ceainăria Cinci!












 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu